EN

Rekonstrukční deník - duben 2014

Podrobné novinky ohledně jednotlivých zákonů prosazovaných Rekonstrukcí státu

Rekonstrukční deník - duben 2014

Hlavní události:

 

Rodí se křehký kompromis kolem zákona o Registru smluv, ale na stole jsou další námitky a odklady, které mohou zákon ohrozit.

Tento a příští týden jednají poslanecké výbory o několika rekonstrukčních zákonech - příští týden má být předložena “nová verze” zákona o úřednících.


Co je nového:

§  Zpravodaj k zákonu o Registru smluv Jan Chvojka navrhl kompromisní ústupky starostům malých obcí – existuje šance, že zákon projde – ale poslanci ve výborech zvažují další odklad a starostové pokračují v námitkách.

§ Více než padesát starostů a starostek podpořilo zveřejňování smluv ve výzvě tří starostů malých obcí – více zde

§  Vláda vytvořila tříčlenný výbor pro nominace do dozorčích rad státem vlastněných podniků.

§  Proběhl odborný kulatý stůl ke změnám v legislativním procesu, na kterém se diskutovalo o různých variantách úprav. Záznam si můžete přečíst zde.

§  Sešli jsme se s předsedou Senátu Milanem Štěchem, předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřím Miholou, předsedou Ústavně právního výboru Jeronýmem Tejcem, šéfem poradců premiéra Vladimírem Špidlou, Svazem měst a obcí ČR a dalšími. Proběhla setkání dobrovolníků – ambasadorů Rekonstrukce státu v Praze a Brně.


Co se chystá:

§ Příští týden bude Ústavně právní výbor pravděpodobně projednávat komplexní pozměňovací návrh k zákonu o státní službě, který podle kusých informací zatím nesměřuje k principům prosazovaným Rekonstrukcí státu.

§ Kontrolní výbor schválil komplexní pozměňovací návrh poslance Stupčuka z ČSSD k změně Ústavy ČR o rozšíření pravomocí NKÚ. Obsahuje širší pravomoci i v kontrole obcí, které v minulosti odmítli senátoři. O dalších návrzích bude dnes rozhodovat Ústavně právní výbor.

§ Požádali jsme koaliční strany o svolání jednání k zákonu o financování politických stran.

 


Novinky podrobně:


Rodí se křehký kompromis kolem zákona o Registru smluv, ale na stole jsou další námitky a odklady, které mohou zákon ohrozit.

Poslanec Chvojka, zpravodaj zákona, sice minulý týden naznačil cestu ke kompromisu, ale další poslanci a starostové přichází s námitkami. V minulé Sněmovně poslanci neustále žádali další analýzy. Dnes postup opakují a hrozí další analýzou ekonomické náročnosti, přestože již jedna vznikla v minulém roce. O zákoně tento týden jednají výbory, čeká se řada pozměňovacích návrhů.

Svaz měst a obcí dnes pořádá ve Sněmovně seminář, kde přednese námitky proti zákonu o Registru smluv. Původně na něm neměl vystoupit žádný zastánce zákona, ale na naši žádost budeme moci vystoupit. Se SMO ČR jsme se sešli a odpověděli na jejich otázky a námitky.

Jak upozorňuje analýza členů platformy o. s. Brnění, Oživení a Otevřené společnosti, městské podniky nedodržují zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Často jde o města nejhlasitějších kritiků zákona.

Na stranu zákona se postavila zatím asi padesátka starostů, kteří jsou svými kolegy nevybíravě napadáni. Více zde.

Naopak podle opakujících se výhrad lze tušit, že se do pohybu daly odpůrci i ze státem spoluvlastněných firem. Nově nám předal námitky proti návrhu také poslanec Jiří Petrů (ČSSD).

 

„Konec trafik“ zatím provizorně

Vznikl tříčlenný výbor pro nominace do dozorčích rad státem vlastněných podniků. Vláda se při jeho vzniku odvolávala i na Rekonstrukci státu, kde se poslanci zavázali k přijetí zákona. Ten je i díky našemu připomínání nyní v legislativním plánu vlády pro rok 2014.

 

Zákon o úřednících se rodí v bolestech

Koalice si dala pět týdnů na novou podobu “zákona o úřednících”. Zatím jsou zprávy takové, že dohoda se rodí velmi těžko. Příští týden by mohla být nová podoba zákona - ve formě komplexního pozměňovacího návrhu - předložena výborům. Pokud se do konce roku koalice neshodne, hrozí, že vstoupí v platnost věčně odkládaný zákon z roku 2002.

 

Přečtěte si také:

Nové materiály o Nejkrásnějším zákonu a rozšíření pravomocí NKÚ.


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů