EN

Každý pátý kandidát do Senátu se zavázal k ochraně demokracie

Každý pátý uchazeč o křeslo v Senátu se občanům veřejně zavázal k ochraně demokracie. Dobrovolníci sdružení v projektu Chvíle pro Senát vyzvali všechny kandidáty, aby podepsali příslib se sedmi body na podporu demokratických hodnot a principů. Občané získali celkem 52 podpisů kandidujících osobností z různých koutů politického spektra. Dokument sepsali experti výzvy Mantinely demokracie. Chtěli tak přispět k tomu, aby Senát jako celek i nadále plnil svoji roli pojistky demokracie.

Každý pátý kandidát do Senátu se zavázal k ochraně demokracie

Každý pátý kandidát do Senátu se zavázal, že bude v roli senátora chránit demokracii a základní ústavní principy. Dobrovolníci sdružení v projektu Chvíle pro Senát vyzvali před dvěma týdny všechny kandidáty, aby podepsali příslib na podporu demokratických hodnot a principů. Občané získali do dnešního dne celkem 52 podpisů. „Je to velmi pozitivní zpráva. Závazek jsme vytvořili proto, abychom kandidátům připomněli, že senátoři mají obrovskou odpovědnost za to, jak bude naše demokracie dále fungovat. Senát je základní pojistkou zachování demokracie. Přitom o postojích kandidátů k demokratickým principům toho často v kampaních moc neslyšíme,“ říká jeden z autorů závazku Lukáš Kraus z výzvy Mantinely demokracie.

Seznam všech podepsaných kandidátů je možné najít na webu Chvíle pro Senát. Web obsahuje medailonky všech 236 kandidátů do Senátu, spolu s informací o tom, kdo se zavázal chránit demokracii, jak se kandidáti staví k protikorupčním zákonům, a také další veřejně známé kroky a aktivity kandidátů, jak je vyhledali dobrovolníci z iniciativy Společně to dáme.

Občané po prvním kole voleb ještě jednou osloví se závazkem všechny postupující kandidáty. „Snažíme se lidem ukázat, že senátoři mají důležité pravomoci jako strážci ústavního pořádku. Chceme, aby se víc lidí zajímalo o to, nakolik je konkrétní kandidát ochotný aktivně v Senátu hájit demokratické principy,” dodal Lukáš Kraus.

K čemu se kandidáti zavazují?

Závazek sepsali experti spojení s výzvou Mantinely demokracie. Obsahuje sedm bodů, které by měl každý senátor ctít, aby aktivně hájil základní demokratické principy. Celý text závazku je k dispozici zde. Kandidáti měli možnost vyjádřit, že nepodpoří návrh zákona, který by byl v rozporu se základními lidskými právy a svobodami. Zavazují se naopak, že podpoří jen takový zákon o celostátním referendu, který umožní vyjádřit názor reprezentativní části společnosti. V závazku dále deklarují, že nepodpoří protiústavní změnu volebního systému na většinový, podpoří jen morálně bezúhonné kandidáty na ústavní soudce a budou hájit nezávislost státního zastupitelství na vládě. Prohlašují také, že nepodpoří žádnou změnu jednacího řádu Sněmovny, která by vedla k potlačení práv opozice, ani změny zákonů, které by ohrozily nezávislost veřejnoprávních médií.

Výzva Mantinely demokracie

Nezávislí experti zformulovali mantinely, které by žádná demokratická vláda neměla překračovat. Odborníci určili 9 oblastí, v nichž je možné hlídat vládu, jestli nepřesahuje své pravomoci a neobchází ústavní principy. Občané následně vyzvali politiky, aby se přihlásili k respektování těchto mantinelů. Výzvu doposud podpořilo takřka 7 000 lidí a desítky známých osobností. Více na www.mantinelydemokracie.cz


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů