EN

Festival demokracie přinese debatu o Mantinelech moci i veřejné kontrole politiků

Protikorupční platforma Rekonstrukce státu se i letos zapojila do Festivalu demokracie, který patří k doprovodnému programu konference Forum 2000. Pořádáme veřejnou debatu na téma „Mantinely demokracie: Kde leží mantinely mocných?“.

Festival demokracie přinese debatu o Mantinelech moci i veřejné kontrole politiků

Máme jako občané jasno v tom, co je v politice dovolené a co už je za hranou? Funguje v Česku veřejná kontrola politiků? Co mohou aktivní občané a novináři ve veřejném prostoru dělat pro to, aby vrcholoví politici nezneužívali moc a neohýbali si "pravidla hry" podle svých potřeb? V čem naše demokracie bezmála 30 let po Sametové revoluci funguje a v čem se naopak zadrhává? Odpovědi na tyto otázky budou hledat hosté debaty „Mantinely demokracie: Kde leží mantinely mocných?“, kterou pořádá Rekonstrukce státu v rámci Festivalu demokracie, který patří k doprovodnému programu konference Forum 2000.

Setkání se koná už zítra - tedy 10. října od 18:00 do 19:30 v Americkém centru v Praze (Tržiště 13, Praha 1). Hostem debaty bude Robert Čásenský, šéfredaktor měsíčníku Reportér, filosof a publicista Václav Němec (Filosofická fakulta Karlovy univerzity), šéfkomentátor Lidových novin Petr Kamberský a vedoucí Rekonstrukce státu Josef Karlický.

Občanský večer volně navazuje na výzvu Mantinely demokracieRekonstrukce státu iniciovala na podzim roku 2017 debatu o mantinelech, které by žádná demokratická vláda neměla překračovat. Jde především o zachování nezávislosti soudů, státních žalobců a policie, svobodu médií, právo občanů na informace anebo a právo opozice na svobodný projev. Výzvu doposud podpořilo takřka 7 000 lidí a desítky známých osobností. 

Festival demokracie se koná v Praze a dalších městech od 5. do 11. října 2018. Jde o doprovodný program 22. konference Forum 2000. Zahrnuje debaty, workshopy, projekce, výstavy, koncerty a divadelní představení. Posláním Festivalu demokracie je inspirovat veřejnou diskuzi o spoluodpovědnosti občana za společnost, o toleranci a respektu k lidským právům, o světě, ve kterém chceme žít a o demokracii.


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů