EN

Výbor pro veřejnou správu zastavil projednávání zákona o Registru smluv

Výbor pro veřejnou správu včera zastavil projednávání zákona o Registru smluv. Usnesení navržené poslancem Petrů se přitom zakládá na mylném výkladu navrhované normy.

Návrh zákona o Registru smluv, který by vedl k automatickému publikování ze zákona veřejných smluv na internetu, 10. 6. projednával sněmovní Výbor pro veřejnou správu. Ačkoliv Výbor pro veřejnou správu minulý měsíc rozhodl, že se zákonem nebude dále zabývat, na soustavný tlak Svazu měst a obcí zřejmě toto téma znovu otevřel a včera navrhl nechat zákon o Registru smluv přepracovat vládou. Usnesení navrhl poslanec Petrů, jehož argumenty jsme analyzovali a ze 40 výtek shledali přibližně 36, které jsou založeny na mylném výkladu zákona, detaily zde.

Po měsících vyjednávání, kdy vláda návrh zákona podpořila, nelze dnešní rozhodnutí chápat jinak než jako zoufalý pokus na poslední chvíli zabránit jeho přijetí. Nechat přepracovat zákon vládou navíc hrozí celý proces prodloužit o další rok či dva.

Odpůrci zákona argumentují zvyšováním administrativy pro obce. Analýzy Ministerstva vnitra ale ukazují, že oproti jiným nařízením je tento zákon velmi nenáročný. Registr smluv již existuje a řada obcí ho využívá. Další města zveřejňují smlouvy na svých webových stránkách. Nahrání jedné smlouvy trvá podle odhadů pět minut a pro platnost smlouvy jsou klíčová pouze tzv. metadata - tedy několik základních údajů jako například cena. Zákon může naopak ušetřit administrativu, protože všechny smlouvy budou na jedno kliknutí dostupné zastupitelům a odpadnou složité žádosti o poskytnutí informací.

Hlavní výhrady, které předkládali především starostové malých obcí, přitom už byly v návrhu zákona zohledněny. Sněmovna počítá s tím, že malé obce budou ze zákona na přechodnou dobu vyňaty.

Zákon podpořila také skupina starostů malých měst a obcí, z nichž někteří smlouvy již delší dobu zveřejňují. V prohlášení Starostové pro transparentnost apelují na poslance i kolegy starosty, aby se zasadili za včasné přijetí zákona.

Zákon, který se vztahuje i na ministerstva a státem ovládané firmy, minulý týden otevřeným dopisem vládě podpořili také obchodní komory, které sdružují přes 1600 členů z řad zahraničních firem působících v ČR.

V minulých týdnech zákon podpořil také Ústavně právní výbor a naopak Hospodářský výbor navrhl zákon přepracovat. Předseda Hospodářského výboru poslanec Ivan Pilný ovšem později při schůzce se zástupci Rekonstrukce státu uznal, že současný návrh může být pouze doplněn.

Seznam podporovatelů z řad starostů najdete zde.

Celé prohlášení zde.

Podrobné informace o návrhu zákona naleznete zde.

Tiskovou zprávu s vyjádřením Starostů pro transparentnost, již jsme avizovali včerejší jednání, najdete zde.


Kontakt pro média:

Nikola Hořejš

775 270 214

nikola.horejs@frankbold.org


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů