EN

Shrnutí - Stanovisko Rekonstrukce státu k návrhu zákona o státní službě

V přiloženém dokumentu naleznete stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu zákona o státní službě, který vláda po čtyřech měsících dokončila, níže pak krátké shrnutí.

Vítáme, že koalice dosáhla politické shody nad komplexním pozměňovacím návrhem zákona o státní službě a návrh zveřejnila, vznesli jsme nicméně řadu připomínek směřujících k naplnění požadavků Rekonstrukce státu a zaslali je členům ústavně právního výboru PS PČR a předsedům koaličních stran. Návrh by měl být nyní odpovědně projednán ve výborech Poslanecké sněmovny, ale také s odbornou veřejností, zainteresovanými úřady a sociálními partnery. Přijetí narychlo připraveného zákona bez řádného projednání s těmito aktéry a bez zapracování zásadních připomínek může ohrozit jeho efektivní implementaci a očekávaný efekt. 

Navrhovaný komplexní pozměňovací návrh například rezignoval na komplexní úpravu odměňování státních úředníků. Odložil tuto úprava na novelu, ke které má dojít do dvou let od účinnosti zákona. Jedná se přitom o jeden z klíčových požadavků Rekonstrukce státu. Uvedené řešení považujeme za silně problematické, protože se v budoucnu nemusí najít politická vůle toto důležitou oblast dořešit. Navíc v průběhu prvního roku mají proběhnout výběrová řízení na místa nadřízených, vybírat se tak bude jen ze stávajících úředníků bez nového nastavení odměňování. Hrozí tak formalistická realizace těchto výběrových řízení. Mezi další závažné problémy závažná například nedostatečně zajištěná ochrana oznamovatelů korupce, tzv. whistleblowerů.

Kontakty:
Lenka Petráková, Oživení, odborná mluvčí Rekonstrukce státu pro zákon o státní službě: 724 011 102


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů