EN

Poslanci-Zatmívači chtějí vyjmout většinu smluv z povinného zveřejňování. Napište jim, že to nechcete!

Na stránce www.zatmivaci.cz najdete medailony poslanců, kteří byli nejaktivnější při předkládání návrhů na výjimky z povinného zveřejňování smluv v centrálním registru. Napište jim, pokud nesouhlasíte s tím, aby z registru zbyla jen prázdná skořápka.

Poslanci-Zatmívači chtějí vyjmout většinu smluv z povinného zveřejňování. Napište jim, že to nechcete!

K novele zákona, který platí teprve 4 měsíce, se sešlo celkem 23 návrhů na výjimky. Pokud uspějí ty nejrozsáhlejší, bude z registru vyjmuta až polovina smluv, které dnes podle zákona mají být veřejně dostupné. Poslanci mohou o navržených výjimkách hlasovat už ve středu 9. listopadu!

________________________________________________________________________________

NAVŠTIVTE WWW.ZATMIVACI.CZ
(po kliknutí na ikonu “To se mi nelíbí” můžete poslanci vložit vzkaz na jeho twitterový účet)

________________________________________________________________________________

Zatímco řada institucí lobbuje za vyjmutí z registru, jiné své smlouvy  bez problémů zveřejňují. Čtyři měsíce od začátku fungování centrálního registru smluv je v něm zveřejněno již přes 100 tisíc smluv. Smlouvy v něm uveřejňuje již přes 3000 institucí a jejich počet každým dnem stoupá. Je mezi nimi i řada těch, které se zveřejňování smluv bránily. Své smlouvy dnes zveřejňuje 28 z 30 největších státních podniků a 30 z 35 největších nemocnic a zdravotnických zařízení.

Hned několik návrhů poslanců přitom požaduje, aby v registru nemusela zveřejňovat smlouvy žádná z firem s podílem státu, krajů nebo obcí. Ty jsou v návrzích přímo uvedeny, část z nich zahrnuta pod termín "firmy, které uspokojují potřeby veřejného zájmu" (např.: zajišťují dodávky energií nebo veřejnou dopravu).

Celkem čtyři návrhy podal poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Navrhuje vyjmout z registru smluv všechny státní podniky a obecní firmy.

Čtyři výjimky předložil i poslanec Milan Urban (ČSSD), jeho návrhy obsahují výjimky pro státem a městem vlastněné podniky nebo pro "organizační složky státu", což je absolutní většina firem, kterých se dnes zveřejňování týká.

Poslanec Lukáš Pleticha (ČSSD) například navrhuje plošnou výjimku pro poskytovatele zdravotních služeb. V registru již přitom velká část nemocnic smlouvy zveřejňuje a jejich chodu se to zatím nijak výrazně nedotklo.

Ústavně-právní výbor doporučuje úlevy pro některé nákupy zdravotnických zařízení a veřejných vysokých škol (nezveřejněné smlouvy na léky a zdravotnické prostředky by nebyly neplatné, vysoké školy by nevkládaly smlouvy se soukromými podnikateli).

Poslanec Jan Birke (ČSSD) navrhl výjimky pro Českou televizi a Český rozhlas (pro nákupy mimořádných přenosů či licenční práva na sportovní utkání).


Pomozte zachovat jediný nový nástroj, který má hlídat, aby se neztrácely veřejné peníze. Navržené výjimky z povinného zveřejňování smluv státu se týkají nákupů až za 230 miliard korun ročně.
 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů