EN

Registr po 4 měsících: Zveřejňuje již přes 3 tisíce institucí, největší státní podniky i nemocnice

Praha, 31.10.2016 - Čtyři měsíce od začátku fungování centrálního registru smluv je v něm zveřejněno již přes 100 tisíc smluv. Stoupá počet uveřejňujících institucí a smlouvy zveřejňuje i řada z těch, které se zveřejňování bránily (např. většina největších státních firem). Zveřejňování zatím ignorují téměř všechny justiční orgány. Vyplývá to z analýz, které připravili analytici Rekonstrukce státu a serveru Hlídač smluv.cz.

V centrálním registru smluv byly k dnešnímu dni zveřejněny smlouvy v celkové hodnotě více než 612 miliard korun, zveřejňuje je již více než tři tisíce institucí, kterých se povinné zveřejňování týká (toto číslo narůstá každý den o 30-50 dalších). Jde především o stát a jeho úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, státem, krajem a obcemi vlastněné firmy či veřejné vysoké školy.

Počet zveřejňovaných smluv každým měsícem stoupá. V srpnu bylo zveřejněno těsně přes 30 tisíc smluv, v září již více než 36 tisíc, v říjnu se počet zveřejněných smluv blíží 40 tisícům.

Registr smluv je jedním z nejjednodušších nástrojů, který může pomoci předcházet korupci, klientelismu a předraženým nákupům z veřejných peněz. Je zároveň jedním z nejzajímavějších inovativních prvků české státní správy posledních několika let. Podnikatelé jej zvolili Zákonem roku 2015. Zatím běží v jednoročním testovacím období (kdy nezveřejněné smlouvy ještě nejsou neplatné). Za krátkou dobu přinesl už několik zajímavých zjištění: například že Jihomoravský kraj před referendem o umístění vlakového nádraží přispěl odpůrcům referenda na kampaň, která vyzývala k bojkotu referenda, nebo že nemocnice účtují některým pojišťovnám za léky vyšší částky, než za které je nakupují občané.

Zajímavé je sledovat i to, že smlouvy začínají zveřejňovat i ti, kteří proti zveřejňování smluv opakovaně vystupovali a dodnes se snaží u poslanců pro sebe zajistit z povinného zveřejňování výjimku. Přehled ukazuje, že určitou část svých smluv již zveřejňuje  28 z 30 největších státních podniků.

K právě projednávané novele zákona o registru smluv poslanci přesto předložili 23 různých pozměňovacích návrhů na výjimky z povinného zveřejňování. Pokud uspějí, bude z něj vyjmuta až polovina smluv, které dnes mají být v registru veřejně dostupné.

KDO ZVEŘEJŇUJE NEJVÍCE A KDO NEJMÉNĚ?

Nejvíce smluv v registru zatím zveřejnil Úřad práce ČR (6492 zveřejněných smluv), druhý nejvyšší Česká pošta (5245 zveřejněných smluv) a třetí Kraj Vysočina (3791 smluv). Za pozornost jistě stojí i čtvrtý nejvyšší počet zveřejněných smluv u ministerstva obrany a pátý a sedmý u Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ministerstva: obrana a vnitro zveřejňují téměř vše, spravedlnost, kultura a zdravotnictví minimum

Dle dat serveru Hlídač smluv.cz můžeme vidět, že velké rozdíly v uveřejňování jsou stále mezi jednotlivými ministerstvy. Ministerstva obrany a vnitra zveřejnila již stovky, resp. tisíce smluv (viz https://www.hlidacsmluv.cz/adresar) a řadí se mezi celkové premianty uveřejňování. U ministerstev spravedlnosti, kultury, zdravotnictví napočítáme za čtyři měsíce fungování registru pouze kolem tří desítek zveřejněných smluv.  

Justiční orgány uveřejňování smluv ignorují

Smutným zjištěním je, že uveřejňování smluv zatím ignoruje většina justičních orgánů. Ty mají zveřejňovat část svých smluv, které uzavírají za stát. Krajský soud v Praze ani většina okresních soudů zatím nezveřejnila v registru ani jednu smlouvu, nebo jen naprosté minimum.

Smlouvy neuveřejnily ani Městské státní zastupitelství v Praze a Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích uveřejnilo pouze jednu jedinou smlouvu.

Státní podniky zveřejňují, neuvádějí ceny ani smluvní strany

Státní podniky pokračují v praxi, že některé své smlouvy uveřejňují, neuvádí však u nich téměř nikdy cenu smlouvy (viz Budějovický Budvar) nebo cenu ani smluvní stranu (viz Explosia).

Dalšími úřady, které zatím nezveřejnily žádnou ze svých smluv, jsou například: Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, Úřad pro ochranu osobních údajů, Česká inspekce životního prostředí, několik krajských hygienických stanic a zeměměřičských a katastrálních inspektorátů.

Aktuální přehledy, kolik smluv již bylo v registru smluv zveřejněno a kdo jich zveřejnil nejvíce, najdete zde.

Klesá i chybovost uveřejňovaných smluv

Data spolku EconLab ukazují mimo jiné, že také postupně klesá počet smluv, které byly po zveřejnění zpětně opravovány. Zatímco ještě v červenci a srpnu byla takto opravena každá desátá zveřejněná smlouva, v říjnu to byla již jen každá třiatřicátá smlouva. Dá se tedy říci, že instituce, kterých se uveřejňování smluv týká, se učí s registrem pracovat stále lépe a zveřejňují stále více smluv bez chyb a potřeby pozdější opravy. 

Další informace:
 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů