EN

KOMENTÁŘ: Radost z kontroly, smutek z nezalepených děr

Dohled nezávislého úřadu i limity pro dary a kampaně představují největší reformu zdejší politické soutěže od devadesátých let. V čerstvě schválených zákonech však zůstalo několik děr, kterými mohou nadále protékat neprůhledné peníze. Průzkumy veřejného mínění přitom ukazují, že za celkovou nedůvěrou společnosti v politiku a strany stojí i nedůvěra ve sponzorské toky stranám a jejich neprůhlednost.

KOMENTÁŘ: Radost z kontroly, smutek z nezalepených děr

Poslanci minulý týden schválili novely volebních zákonů a zákona o sdružování v politických stranách. Jádro vládního návrhu zůstalo: na hospodaření stran i financování kampaní už nebudou dohlížet sami poslanci, ale nový úřad, kampaně i dary stranám budou zastropovány limity. Veškerá inzerce bude označena a budou se hlídat i ti, kdo dělají vedlejší kampaň pro stranu: ať už Vodňanské kuře, nebo spolek přátel prezidenta. 

Větší strany, větší peníze 

Pozitivní je, že i tzv. třetí osoby, které si během kampaně zaplatí pozitivní nebo negativní politickou reklamu, se budou muset u úřadu registrovat a dostanou pro takovou kampaň vlastní limit. Strany si také od nového roku budou moci půjčovat pouze u bankovních institucí. Toto pravidlo však nejspíš nepostihne jen hnutí ANO, kterému půjčoval přímo jeho předseda Babiš, ale paradoxně spíše menší, neparlamentní strany. Ty často nedosáhnou na bankovní úvěry, protože je nemají čím jistit. 

Většina poslanců se bohužel shodla hlavně na zvýšení příspěvků stranám za parlamentní, krajský a pražský magistrátní mandát o pět procent. To, spolu se zavedením státem dotovaných politických institutů, vázaných na parlamentní strany, ještě navýší rozdíl ve finanční podpoře malých a velkých politických stran. Poslanci tak stranám přidali ročně asi čtyřikrát více peněz, než kolik bude stát provoz malého kontrolního úřadu, na jehož náklady si stěžují. 

Poslanci bohužel nepodpořili mnohé návrhy doporučované Rekonstrukcí státu: finanční sankce pro ty, kteří by daná pravidla porušili, zůstanou malé, spíše symbolické. Jejich překračování si bohatší strany budou moci celkem snadno zaplatit. Mimo kontrolu úřadu zůstanou i stranické firmy a nově ustavené politické instituty. Točit černé peníze a obcházet nastavené limity bude nejsnáze možné právě zde. V účetnictví stranických firem se může ztratit jakýkoliv dar, semináře institutů se mohou snadno proměnit v propagaci vybraných stran. 

Dohledový úřad měl během příprav zákona několikrát namále. Zástupcům Rekonstrukce státu se však podařilo politikům vysvětlit jeho význam i to, že nikdo jiný – soudy ani NKÚ – stranické financování efektivně hlídat nemůže. Úřad má nyní před sebou spoustu práce. Od začátku bude muset bojovat o důvěru veřejnosti a vydobýt si jako nový prvek své místo na politické scéně. Po prvních volbách bude muset vyhodnotit, kde všude jsou slabiny nové regulace a kde je třeba ji opravit. 

Přijetí obou zákonů i se všemi nezalátanými dírami je přesto dobrou zprávou a důležitým prvním krokem k průhlednější politice. Jdeme správným směrem, ale je před námi ještě dlouhá cesta. 

Vít Šimral
Autor je politolog a analytik platformy Rekonstrukce státu

Komentář vyšel 4. července 2016 v Lidových novinách.


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů