EN

Senátoři hlasují o velkém odtemnění státu

Začne stát zveřejňovat na internetu smlouvy, které jsou hrazeny z veřejných prostředků? Už ve čtvrtek o tom budou hlasovat senátoři.

Senátoři hlasují o velkém odtemnění státu

Když se to povede, tak všechny úřady a jim podřízené instituce a firmy dají každou nově uzavřenou smlouvu na internet, jinak smlouva nebude platit. Podobný zákon na Slovensku schválili během 3 měsíců, u nás se o něm jedná více než 3 roky.

První rok po jeho zavedení jsme dosáhli úspory 30 % veřejných financí, v některých sektorech, například u ministerstva dopravy, to bylo až 50 %. Bylo by naivní si myslet, že je to jednou jedinou věcí – zveřejňováním smluv. Byly k tomu přidružené další kroky, jako byly změny v soudnictví, v podnikatelském prostředí a tak dále. Ale ta měřitelná úspora je přes centrální registr smluv.“ Iveta Radičová, bývalá premiérka Slovenska

Když je na smlouvy ihned vidět, úředníci, politici i občané dávají větší pozor, aby veřejné prostředky nebyly někam „odkloněny“ nebo se s nimi neplýtvalo. Podívejte se na video, jak tento zákon funguje.

Sepsali jsme o zákoně celou encyklopedii, přečtěte si jednostránkové shrnutí na www.nejnejzakon.cz. Dozvíte se, že zákon chrání fyzické osoby, osobní údaje i obchodní tajemství.

Zákon podpořila už vláda a poslanci. Nyní hrozí, že ho vrátí zpět Senát. Řada senátorů je pro zákon, ale jiní ho chtějí zarazit. Když budou vědět, že jejich hlasování sledujete, budou hlasovat s větším rozmyslem. Přidejte se k události Sleduji odtemnění a podpořte tím odtemnění státu.

Pokud neholdujete Facebooku, můžete odtemnění sledovat na stránce www.odtemneni.cz


A mimochodem, když podpoříte naši kampaň finančně, vůbec se nebudeme zlobit!


Co je Rekonstrukce státu, kdo nás platí a podporuje?


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů