EN

Návrhy k financování stran jsou nadějné

Nezávislá kontrola, podrobné vykazování účetnictví, transparentní účty, značení inzerce v kampaních, rotace auditorů. Tyto a další změny navrhuje Ministerstvo vnitra v rámci novel zákonů k financování stran a volebním zákonům.

Navrhované změny jsou celkově pozitivní a znamenaly by značný posun kupředu, jak vyplývá ze stanoviska expertní skupiny Rekonstrukce státu. Z doporučení Rekonstrukce státu splňují hned 8 z 9. Nyní ovšem nastává fáze vypořádání připomínek z ukončeného meziresortního připomínkového řízení a je důležité, aby byl i po jejich zapracování zachován charakter celkové reformy a nedošlo k osekání na několik dílčích změn bez většího efektu.

Vydali jsme a klíčovým aktérům rozeslali stanovisko k návrhům. Kromě celkového pozitivního hodnocení přináší i konkrétní doporučení na změny. Důrazně v něm také upozorňujeme na rizika spojená s nově navrhovanými tzv. politickými insituty (častěji v diskuzích označovanými jako politické nadace), které by podle stávající úpravy bylo velmi snadné zneužít při kampaních i při zatemňování finančních toků stran.


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů