EN

Rekonstrukce státu k roku vlády: Žádný termín nebyl dodržen, ANO ale začíná být aktivní.

Před rokem se vláda v programovém prohlášení zavázala k „věcnému a časovému naplnění svých priorit“, mezi které patřila většina z 9 zákonů Rekonstrukce státu: například průhledné financování politických stran, rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo posílení nezávislosti státního zastupitelství. Ačkoli v legislativním plánu byly u všech návrhů termíny předložení vládě v roce 2014, termíny byly změněny a (s výjimkou služebního zákona) vláda dodnes jediný zákon neprojednala.

Vyjádření Rekonstrukce státu k plnění programového prohlášení vlády

„Koaliční poslance lze pochválit za změnu pravidel přijímání zákonů, která velmi komplikuje pokoutné přílepky, a také za rychlé schválení ústavní změny, která umožnuje rozšíření pravomocí NKÚ. Se zákony připravovanými vládou to však vypadá bledě. Naši zásadní kritiku přijatého služebního zákona nyní potvrdila Evropská komise, a odmítá nám kvůli tomu přidělit eurofondy. Zbylé zákony zatím vláda ani neprojednala, ačkoli měla vše v plánu na rok 2014. Například hotový zákon o financování politických stran koalice už půl roku odkládá z jednání. Přitom pokud změny financování stran a kampaní nebudou schváleny letos, příští volby budou zase zcela bez pravidel.”

Komentář k aktivitě hnutí ANO

„V září měla vláda projednat čtyři zákony, nic se však nestalo. Proto jsme v říjnu oslovili všechny šéfy koaličních stran s nabídkou spolupráce. Jediný, kdo toho využil, byl Andrej Babiš. ANO vytvořilo realizační tým, který se pravidelně schází i s Rekonstrukcí státu. Díky němu například poslanci Vondráček a Sedláček dosáhli shody poslanecké skupiny na finální podobě návrhu zákona o registru smluv, který je v souladu s kritérií Rekonstrukce státu. Andrej Babiš deklaroval, že pokud nedosáhne v koalici shody, pošle registr smluv do Sněmovny bez koaliční podpory. ANO také podporuje předložený návrh zákona o financování politických stran. Zjevnou snahu Andreje Babiše a Hnutí ANO prosadit rekonstrukční zákony kazí kritizovaná novela zákona o státním zastupitelství ministryně Válkové, která posiluje možnosti ministra ovlivňovat jednotlivé kauzy.”

Komentář k aktivitě ČSSD

„Ze sociálně demokratických ministrů je aktivní pouze Jiří Dienstbier, který právě dokončuje prováděcí návrh zákona o NKÚ. Naopak zákon o financování politických stran ČSSD blokuje.
Zřízení kontrolního orgánu obsažené v návrhu Ministerstva vnitra Bohuslav Sobotka jednoznačně odmítá, ačkoli se k jeho zřízení před volbami přihlásil. Premiér zákon už šest měsíců odkládá z jednání, a ministr vnitra Chovanec nedělá nic pro zařazení bodu, naopak k návrhu vlastního ministerstva navrhuje krajně problematické „zlepšováky“ jako dárcovské sms, které jen komplikují možný konsenzus.

Při dojednání kompromisní verze zákona o registru smluv si sociální demokraté prosadili dvě podmínky – vyřazení veřejně obchodovatelných polostátních firem (ČEZ) a zpracování dopadové studie, ačkoli u poslaneckých návrhů není povinná, a podobná studie již v minulosti u původní verze byla udělána.”

Komentář k aktivitě KDU-ČSL

„Zvláštní obrat nastal u lidovců. Pod jejich ministerstva žádný zákon nespadá, jejich poslanci nicméně vždy zákony Rekonstrukce státu podporovali. Zejména zákonu o registru smluv velmi aktivně pomáhali v legislativním procesu třeba poslanci Junek, Uhlík nebo Hovorka. V září ale nastal zlom: vedení strany zcela nečekaně odvolalo Jiřího Junka z pozice vyjednavače pro registr smluv a nahradilo ho bývalým poslancem Janem Kasalem, dnes zaměstnancem ČD Cargo. Ten začal na jednání koalice otevírat dávno uzavřené spory o základních pilířích zákona. Lobboval za kompletní vyřazení státních firem a odstranění sankce neplatnosti nezveřejněné smlouvy a v pracovní skupině odmítl i výslednou kompromisní verzi návrhu upravenou Ministerstvem vnitra. Předsedu strany už přes tři měsíce marně žádáme o schůzku, sešli jsme se nicméně nyní s ministrem Jurečkou, který základní principy zákona potvrdil, a dohodli jsme konkrétní kroky, jak dospět ke konsenzu.”

Další informace či komentáře vám rádi poskytnou:

Jiří Boudal, manažer Rekonstrukce státu, jiri.boudal@frankbold.org ,  777 804 658
Pavel Franc, ředitel Frank Bold, 608 362 596
David Ondráčka, ředitel Transparency International, 605 814 786
Martin Kameník, předseda Oživení, 776 230 779

Podrobný přehled aktivity jednotlivých koaličních stran v příloze zde.


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů