EN

„Pískejte Rekonstrukci státu,“ vyzývají občany protikorupční organizace a spouští hodnocení politiků „v přímém přenosu“

Protikorupční platforma Rekonstrukce státu spouští první podrobné hodnocení hlasování poslanců. Veřejnost tak může sledovat „v přímém přenosu“, jak 165 poslanců dodržuje závazek, jenž podepsali před volbami v loňském roce. Na hodnocení upozorní kampaň s politiky-sportovci a známými osobnostmi.

„Začíná klíčové utkání, kde se rozhodne, zda poslanci přijmou systémová opatření na snížení klientelismu a zvýšení transparentnosti. Tato otázka se dostává u vlády na druhou kolej a je potřeba, aby veřejnost politikům nahlas fandila, jinak mohou svůj závazek odkládat a rozmělňovat,“ říká Pavel Franc, programový ředitel Frank Bold a jeden ze tří garantů platformy Rekonstrukce státu.

„Je naším cílem, aby hodnocení nebylo nahodilé, ale nestranné a objektivní. Samozřejmě, že v politice hrají roli různé zákulisní dohody a politické obchody. Opozice nechce pomáhat vládě a naopak. Kdybychom toto v hodnocení zohlednili, potom bychom ale nemohli hodnotit nikoho,“ dodává Martin Kameník, předseda protikorupční organizace Oživení a garant Rekonstrukce státu.

Na novém webu Rekonstrukce státu bude veřejnost moci virtuálně usednout na tribunu a sledovat, kteří poslanci předkládají konstruktivní návrhy a kteří naopak legislativu blokují. Jednotlivé návrhy ve sněmovně vždy předem ohodnotí expertní skupiny k jednotlivým tématům. Poslanci tak budou vědět, který z nich jde proti závazku, jenž podepsali. „Červenou kartu“ dostane politik v případě, že bude v klíčovém zákonu hlasovat proti zákonu, ke kterému se zavázal. Každý politik má možnost se k hodnocení na semaforu vyjádřit a Rekonstrukce státu jeho vyjádření na webu publikuje. Web také uvádí procentuální přehled těchto tří ukazatelů pro každou parlamentní stranu.

„Není našim cílem psát za poslance zákony nebo za ně rozhodovat, jak někteří z nich namítají. Pouze upozorňujeme, co je v rozporu se závazkem, který sami dobrovolně podepsali,“ říká Jiří Boudal, projektový manažer Frank Bold a hlavní koordinátor platformy Rekonstrukce státu.

Web bude hodnotit také návrhy na jednání sněmovních výborů, které jsou často neveřejné a umožňují předložit pozměňovací návrhy, které jdou proti smyslu projednávaného zákona. Příkladem takového kroku je nedávný pozměňovací návrh Ústavně-právního výboru k rozšíření pravomocí NKÚ, který znovu vyňal státem vlastněné firmy. Naopak jako pozitivní je hodnocen například pozměňovací návrh poslance Stupčuka (ČSSD), nebo návrhy zákonů poslanců Polčáka či Farského (oba STAN).

Cílem kampaně je oslovit v první vlně desítky tisíc aktivních diváků. Spoty a reklamy připomínají, že předsedové vládních i opozičních uskupení se podepsali k závazku devíti rekonstrukčních opatření. Pracuje s motivem politiků při různých národních sportech. Rekonstrukci státu podpořila také řada známých osobností, jako například Michal Viewegh, Tomáš Sedláček, Miroslav Zámečník, Vratislav Kulhánek nebo Zbyněk Frolík.

„Rekonstrukce státu je natolik výjimečný projekt, že stojí za to, aby Češi alespoň na chvíli fandili i v tomto národním utkání. Byl bych rád, kdyby se ze sledování politických slibů stal národní sport,“ říká Robert Basch předseda rady Fondu Otakara Motejla, hlavního partnera protikorupční platformy. Projekt podporuje také například Asociace malých a středních podniků, obchodní komory a řada českých podnikatelů.

Ze zákonů, které podpořila většina politických stran, jsou nyní čtyři v poslanecké sněmovně. Už tuto středu může sněmovna schválit změnu ústavy a rozšířit tak pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Proti nezávislé kontrole se staví pouze poslanecký klub ODS. V červnu bude sněmovna schvalovat zákon o Registru smluv, který zavádí povinnost zveřejňovat smlouvy státu, samosprávy a jimi ovládaných firem. Další čtyři zákona jsou i díky tlaku nevládních organizací v legislativním plánu vlády na tento rok. Od voleb absolvovali zástupci platformy desítky schůzek s poslanci a předsedy stran, zhodnotili řadu návrhů, účastnili se jako pozorovatelé jednání o zákonech a uspořádali debaty pro poslance a legislativní odborníky.

Další informace vám rád poskytne

Nikola Hořejš

Tel.: 775 270 214

Fotogalerie


Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů