EN

Jak neporušit pravidla volební kampaně? Kandidátům do Senátu poradí manuál od Rekonstrukce státu

Rekonstrukce státu vydala manuál pro kandidáty v senátních volbách. Stručná příručka radí uchazečům, jak mají vést kampaň, aby dodrželi nová pravidla financování volebních kampaní. „Manuál k fér volbám” dnes Rekonstrukce státu rozeslala všem přihlášeným kandidátům. Chce tak přispět k tomu, aby letošní kampaň byla transparentní a férová. Kandidátům by měl jednoduchý přehled pomoci zorientovat se v nových povinnostech a vyhnout se pochybením.

Jak neporušit pravidla volební kampaně? Kandidátům do Senátu poradí manuál od Rekonstrukce státu

Právníci z týmu Frank Bold Society vytvořili manuál, díky kterému mohou kandidáti získat přehled v povinnostech, které jim zákon ukládá v předvolební kampani. „Víme, že pro kandidáty nemusí být jednoduché vyčíst ze zákona, co všechno jim zákon ukládá a jak to mají zajistit. Proto jsme se pokusili nové povinnosti srozumitelně přiblížit. Vytvořili jsme přehledný souhrn, kde upozorňujeme na hlavní povinnosti kandidáta, a také na důležité lhůty, které by neměl opominout,” říká Josef Karlický, vedoucí týmu Rekonstrukce státu. Manuál k fér volbám dnes rozeslala protikorupční platforma Rekonstrukce státu všem senátních kandidátům. Chce tak přispět k tomu, aby bylo předvolební klání férovější.

Dvanáctistránková příručka obsahuje všechny základní povinnosti, které podle zákona mají kandidáti dodržovat. Věnuje se tomu, kdy podle zákona začíná volební kampaň, jaké údaje má obsahovat volební web kandidáta, jak vykazovat podporovatele a dárce kampaně, jak označovat politickou reklamu během kampaně a také o čem kandidáti musí informovat dohledový úřad (ÚDHPSH). Kandidáti v manuálu najdou také přehledný seznam všech povinností před volbami a všech povinností po volbách. „Věříme, že řada kandidátů manuál uvítá a že podpoří také činnost dohledového úřadu, z jehož stanovisek vycházíme. Nepochybujeme totiž, že drtivá většina kandidátů se bude snažit pravidla dodržet a srozumitelný přehled v tom může snahu volebních týmů velmi zjednodušit,” dodává Josef Karlický.

Manuál byl konzultován se zástupci dohledového úřadu, kteří k jeho obsahu neměli námitek. Výklad pravidel, by tak měl korespondovat s výkladem úřadu. Autorem příručky je kolektiv právníků Frank Bold Society: Petra Hubatková, Lukáš Kraus a Petr Bouda. Kompletní manuál najdete na tomto odkazu.

Kdo je Rekonstrukce státu?

Rekonstrukce státu je platforma občanů, kteří prosazují do českých zákonů účinná protikorupční opatření zformulovaná odborníky. Jejím cílem jsou lepší zákony proti zneužívání moci a plýtvání s veřejnými penězi. Rekonstrukci státu založila v roce 2013 dvacítka nevládních organizací. Zázemí projektu zajišťuje mezinárodní tým právníků Frank Bold. Garantem odborných témat je kromě Frank Bold také spolek Oživení, Otevřená společnost, EconLab a Hlídač státu.

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů