EN

Minuty s registrem: VZP dál platí miliony ročně firmě založené Romanem Janouškem. Vše odhalila chybějící smlouva

Další díl investigativního cyklu Minuty s registrem ukazuje, jak postupovat, když v registru smluv narazíme na chybějící smlouvu. Analytik Dan Urbánek si všiml, že v registru není zanesena smlouva mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a PR agenturou MEDEA KULTUR. Firma přitom podle údajů z registru nejméně 16 let poskytuje pojišťovně služby – každý rok za víc než 12 milionů korun. Analytici proto udělali i malý exkurz do historie, kdy byl spolumajitelem firmy MEDEA KULTUR známý kontroverzní podnikatel Roman Janoušek.

Minuty s registrem: VZP dál platí miliony ročně firmě založené Romanem Janouškem. Vše odhalila chybějící smlouva

Při pátrání v registru smluv narazil analytik Dan Urbánek na chybějící smlouvu mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a firmou MEDEA KULTUR, kterou založil kontroverzní podnikatel Roman Janoušek. Vyžádal si proto od VZP chybějící smlouvu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Odpověď na žádost došla se zpožděním a velké pasáže textu v ní byly začerněny. Prozradila nicméně, že pojišťovna už 16 let vyplácí každý rok firmě 12 milionů korun za PR služby a mediální konzultace. Celkově jde za toto období o služby za takřka 150 milionů korun. Některé smluvní vztahy tak přetrvaly z 90. let až dodnes, jak ukazuje i toto video

„Obchodní vztahy VZP a společnosti MEDEA KULTUR začaly v 90. letech - v době, kdy tato společnost v bývalém kině Blaník na Václavském náměstí pořádala protidrogové diskuse, které sponzorovala mimo jiné i VZP.  Debat se účastnil i publicista Radek John i (tehdy budoucí) pražský primátor Pavel Bém. Radek John se později stal předsedou představenstva společnosti Ora Print, která získávala od VZP zakázky v hodnotě stovek milionů korun na reklamní časopisy,“ přibližuje historii Karel Škácha, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Roman Janoušek se později distancoval od obou společností – MEDEA KULTUR i Ora Print. „Nicméně při jeho známé nehodě v roce 2012, za níž šel později do vězení, byl přistižen v autě vlastněném jednou z nich. To mělo navíc SPZ shodnou s jeho datem narození,“ dodává Dan Urbánek. VZP a jméno Romana Janouška spojují také odposlechy, které MF DNES zveřejnila v roce 2012. Pavel Bém a Roman Janoušek se na nahrávce domlouvají na tom, kdo bude vybrán do čela pražské a středočeské pobočky VZP. Roman Janoušek si podle dostupných odposlechů v této době také často telefonoval s ředitelem VZP.

Staré vazby trvají

Firma MEDEA KULTUR má s VZP stále platné smluvní vztahy, jen ji převzal Janouškův dlouholetý známý Karel Stejskal. U objednávek VZP od této společnosti však v registru smluv nebyla k nalezení žádná smlouva. „Nemohli jsme vyčíst, jaké služby MEDEA KULTUR pojišťovně poskytuje, a jaké částky si za ně účtuje,“ popisuje začátek pátrání nezávislý analytik Dan Urbánek. Ten se rozhodl zjistit, zda chybějící smlouva neporušuje zákon.

„Smlouva, která není uveřejněna v registru do 3 měsíců od jejího uzavření, není podle zákona platná. Pokud by na ní někdo zakládal smluvní vztah, tak to není podle práva možné, a tudíž je v takovém případě potřeba vypořádat bezdůvodné obohacení,“ říká obecně k podmínkám zákona právník Petr Bouda, člen mezinárodního týmu právníků Frank Bold.

Smlouva plná otazníků

Analytici si proto vyžádali od VZP chybějící smlouvu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. A to včetně všech dodatků. „Původní smlouva byla z roku 2002, kdy ještě nebylo třeba zveřejňovat vše v registru. Ovšem pokud by některý z dodatků byl uzavřen v posledních dvou letech, kdy začal platit zákon o registru smluv, musel by být v registru zveřejněn nejen tento dodatek, ale také samotná smlouva se všemi historickými dodatky,“ popisuje Dan Urbánek. Odpověď na žádost došla se zpožděním a velké pasáže textu v ní byly začerněny. „VZP se odkázala na ochranu obchodního tajemství, vlastní unikátní know-how a překvapivě také na Listinu základních práv a svobod a ochranu osobních údajů,“ říká Dan Urbánek. Smlouva tak prozradila jen to, že VZP v posledních 12 letech vyplatila společnosti MEDEA KULTUR za PR služby skoro 150 milionů korun. Současně však chybí smlouvy z roku 2002 až 2006. Smlouva má 3 dodatky a poslední byl sepsán před 3 lety, ještě před tím, než začal fungovat registr smluv.

„Tato smlouva chybí v mezích zákona,“ vysvětlil právník Petr Bouda. „V případě chybějící smlouvy je pak opravdu nejlepším možným postupem podání žádosti na základě 106ky neboli zákona o svobodném přístupu k informacím,“ uzavírá. Příběh chybějící smlouvy však odhalil ještě jednu přednost registru smluv. „K zjištění vazeb mezi politiky a podnikateli už nejsou nutně třeba odposlechy, prvotní zjištění může pocházet právě klidně i z veřejného registru,“ upozornil analytik Dan Urbánek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Video vzniklo v rámci projektu Minuty s registrem, společného projektu Nadačního fondu proti korupci a protikorupční platformy Rekonstrukce státu. Celkem jde o 10 analytických reportáží, které názorně představí praktické využití Registru smluv.  Registr smluv je důležitý nástroj veřejné kontroly, krátká videa proto cílí i na to, aby se lidé podrobněji seznámili s tím, co všechno mohou díky registru zjistit. V první reportáži se podařilo odhalit řadu podivností, které se týkají poslance Radima Fialy (SPD). V druhém dílu jsme se věnovali hospodaření TSK Praha. Třetí reportáž se zabývala zemědělskými dotacemi, které místo u malých a středních firem skončily u 2 dceřiných společností holdingu Agrofert.

Nadační fond proti korupci je zcela nezávislá iniciativa lidí, kteří zásadně nesouhlasí s vysokou mírou korupce ve státní správě, jejíž cílem je mimo jiné podpora a odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Rekonstrukce státu je platforma občanů, kteří prosazují do českých zákonů účinná protikorupční opatření zformulovaná odborníky. Jejím cílem jsou lepší zákony proti zneužívání moci a plýtvání s veřejnými penězi. Rekonstrukci státu založila v roce 2013 dvacítka nevládních organizací. Zázemí projektu zajišťuje mezinárodní tým právníků Frank Bold. Garantem odborných témat je kromě Frank Bold také spolek Oživení, Otevřená společnost, EconLab a Hlídač státu. Platforma má aktuálně 15 členských organizací a stovky aktivních příznivců. 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů