EN

Reakce: Vítáme vládní návrh zákona o omezení politických trafik, ale měl by být daleko tvrdší

Vláda minulou středu schválila zákon upravující obsazování pozic ve státních firmách. Stalo se tak poprvé v historii, jelikož předchozí vláda podobný návrh zamítla a žádná vláda v minulosti nedokázala životaschopný návrh připravit. Vládní návrh má však některé slabiny, které by bylo vhodné v dalším legislativním procesu vyřešit. Rekonstrukce státu proto apeluje na vládu, aby automaticky neodmítala poslanecký návrh z dílny Pirátů, který je mnohem přísnější a zaručuje i lepší vymahatelnost zákona v praxi.

Reakce: Vítáme vládní návrh zákona o omezení politických trafik, ale měl by být daleko tvrdší

Rekonstrukce státu vítá, že se vláda zabývá tímto tématem. Současně však konstatujeme, že vládní návrh má některé slabiny, které by bylo vhodné v dalším legislativním procesu vyřešit. „Oceňujeme snahu vlády upravit tuto problematiku. Na druhou stranu je návrh schválen v době, kdy je ve Sněmovně projednáván mnohem přísnější návrh předložený Piráty a poslanci KDU, STAN, ČSSD či TOP09, u nějž poslanci ANO navrhli zamítnutí v prvním čtení,“ říká k celé věci vedoucí týmu Rekonstrukce státu Josef Karlický.

Schválený vládní návrh oproti pirátskému vůbec neřeší vlastnickou politiku státu. „Velkou slabinou vládního návrhu je to, že podle něj stanovisko Výboru pro personální nominace není závazné pro ministerstva. To znamená, že ministr bude moci jmenovat členem dozorčí rady např. Aeroholdingu i uchazeče, kterého výbor nedoporučí. Výbor tak bude zárukou kvality uchazečů jen tehdy, pokud ho budou respektovat ministři, což je poměrně slabý mechanismus,“ vysvětluje právník Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.  

Navzdory uvedeným slabinám je schválení návrhu vládou významným průlomem. „Chceme pracovat na tom, aby byly slabiny zákona v dalším legislativním procesu vyřešeny a zákon byl vymahatelnější. Poslanecký návrh iniciovaný Piráty rovněž vítáme, jelikož mimo jiné velmi přispěl k otevření širší debaty a ukázal možné přísnější pojetí zákona. Doporučujeme tedy, aby byl hledán konsenzus na bázi předložených návrhů a opoziční návrh nebyl automaticky zamítnut,“ uzavírá Josef Karlický.

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů