EN

Dezinformační web Aeronet rozšiřuje fámy o výzvě Mantinely demokracie

Aeronet vydal 17. ledna obsáhlou zprávu, která lživě napadá občanskou výzvu Mantinely demokracie. Nepravdivě například uvádí, že jde o text amerického velvyslance, spolupracovníků Jiřího Drahoše nebo útok na prezidentského kandidáta M. Zemana. Zkreslující články o výzvě vydal také server Parlamentní listy.

Článek Aeronetu obsahuje tolik nepravdivých a zavádějících tvrzení, že není možné je stručně všechny vyjmenovat. Za pozornost stojí několik, které se mohou dále šířit a ovlivňovat prezidentské volby.

Aeronet uvádí, že výzvu “sepsali lidé z okolí Jiřího Drahoše a Kroměřížské výzvy” a vychází z textu velvyslance A. Shapira

Ve skutečnosti seznam 19 mantinelů demokracie společně vytvořili bývalý premiér Petr Pithart, uznávaný právník Karel Eliáš, ústavní právník Marek Antoš, sociolog Lukáš Linek, ekonom Edvard Outrata, politický analytik Lukáš Jelínek a experti z členských organizací Rekonstrukce státu. Nikdo z nich nepatří do poradního sboru či týmu pana Drahoše. S Kroměřížskou výzvou pojí projekt jen jméno pana Pitharta. O podobném či stejném textu ambasadora Shapira nikdo z autorů neví a je téměř jisté, že žádný takový text neexistuje.

Aeronet a další servery bezdůvodně vyzdvihují roli ředitele ČT

Výzva Mantinely demokracie  usiluje o to, aby budoucí vláda dodržovala základní demokratické principy. Sepsal ji tým expertů a podpořilo ji doposud přes 40 osobností veřejného života. Nejde tedy o žádný “politický manifest”, jak celou situaci rámují Parlamentní listy. „Výzvu v tuto chvíli podepsalo už mnoho osobností, třeba herec Tomáš Hanák, astronom Jiří Grygar a teolog Tomáš Halík. Některé servery ale neúměrně zdůrazňují to, že výzvu podpořil i ředitel České televize Petr Dvořák. My v tom ovšem nevidíme nic závadného, jako každý jiný občan má také nárok vyjádřit svůj názor, zvlášť pokud jde jen o apel, aby se dodržovaly základní principy demokracie,“ uvádí právník Josef Karlický z Rekonstrukce státu.

Aeronet uvádí, že výzva je namířena proti A. Babišovi a M. Zemanovi

Na podnět Rekonstrukce státu zformulovali experti na ústavní právo, politologii i veřejnou správu 19 konkrétních bodů, které žádná odpovědná a demokratická vláda nesmí překračovat. Výzva není nijak spojena s konkrétními politiky, ani není mířena proti konkrétním politikům. Není v ní žádná zmínka o A. Babišovi či M. Zemanovi. Samotný Babiš ve vyjádření pro MF DNES výzvu nekritizoval. O prezidentovi či jeho úřadu není ve výzvě zmínka.

Chceme, aby experti a občané i politici celé 4 roky hlídali,  že jakákoliv vláda nepřekračuje mantinely demokracie - není to jen jednorázová akce,  která rychle pomine. Teď jsme v první fázi,  kdy se experti shodli, kde mantinely leží," říká právník Josef Karlický z protikorupční platformy Rekonstrukce státu.

Rekonstrukce státu je nestranická občanská platforma, která přesvědčuje zákonodárce, aby přijímali opatření proti zneužívání moci a veřejných prostředků. O nestranickosti nasvědčuje i fakt, že v posledním týdnu byla platforma neziskových organizací veřejně napadána z různých názorových stran, například M. Kalouskem (TOP09), V. Klausem ml. (ODS), P. Šafrem (Forum24) či redaktory Haló novin (KSČM).

Platforma Rekonstrukce státu se k prezidentským volbám vyjadřovala společně jen v souvislosti s netransparentní kampaní, která odporuje novým pravidlům pro financování politiky - dělá to otevřeně na stránce Rekonstrukce Hradu a Fér volby

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů