EN

Reakce: Pravé sponzory Zemanovy prezidentské kampaně stále neznáme

Miloš Zeman měl stejně jako ostatní kandidáti na prezidenta do dnešní půlnoci zveřejnit jména svých sponzorů na svém oficiálním webu. Místo toho zveřejnil přehled nefinančních neplnění, kdy kampaň v jeho prospěch hradí spolek Přátelé Miloše Zemana, SPO či Tomáš Hrdlička. Celkově také přiznal, že neexistující kampaň zatím stála necelých 17 milionů korun.

Reakce: Pravé sponzory Zemanovy prezidentské kampaně stále neznáme

Miloš Zeman zveřejnil přehled dárců s jednotlivou výší darů v celkovém úhrnu 16 862 119 Kč. Neuvádí ovšem dárce ze svého transparentního účtu. Zároveň mezi dárci figuruje kontroverzní politik z Prahy 10 Tomáš Hrdlička. Především ale není jasné, odkud peníze reálně pochází, protože spolek Přátelé Miloše Zemana, který podle přehledu věnoval prezidentovi plnění ve výši 8 milionů, nemá transparentní účet. Současně je dlouhodobě v podezření z napojení na peníze z Ruské federace.

„Ze strany Miloše Zemana je to podle nás systematické obcházení zákona o volbě prezidenta republiky. Formálně sice splnil požadavky zákona, ale díky kličce, že si oficiálně nevede kampaň sám, neodkryl informace, které po něm zákon chce,” říká analytička Magdaléna Klimešová z Rekonstrukce státu. „Potvrdily se naše obavy, že sponzoři Miloše Zemana zůstanou z velké části i nadále skrytí. Skutečné dárce spolku Přátelé Miloše Zemana, který stojí za masivní billboardovou kampaní, přitom neznáme, protože do příjmů těchto subjektů v reálném čase nevidíme. Martin Nejedlý už teď oznámil, že seznam dárců, kteří přispěli na kampaň Zeman znovu 2018, zveřejní až v květnu, kdy už bude dávno po volbách,” dodává Klimešová.

Netransparentní peníze

Samotný spolek Přátelé Miloše Zemana (PMZ) je neziskovou společností, a je tedy jasné, že sám peníze na masivní billboardovou kampaň nevydělal, pouze je získal od dalších osob nebo firem. PMZ nemá transparentní volební účet. Zákon mu to totiž přímo nenařizuje. Spolek vede kancléř Vratislav Mynář a Karel Srp, aktivní v něm je i podnikatel s vazbami na ruské prostředí Martin Nejedlý. „Můžeme pracovat pouze s potvrzenými fakty. Jedním z nich je, že Zemanův poradce Martin Nejedlý funguje jako spojka vůči ruským energetickým firmám, jejichž zájmy se v Česku snaží prosazovat - například v otázce strategických zakázek v české jaderné energetice,” říká Jakub Janda, který v think-tanku Evropské hodnoty vede program Kremlin Watch zabývající se nepřátelským vlivem Ruské federace v ČR.

Martin Nejedlý fakticky řídil Zemanovu první prezidentskou kampaň. Nejedlý je přitom silně napojený na ruský byznys, dokonce v roce 2016 moskevská centrála Lukoilu vykoupila Nejedlého z dluhů více než 30 miliony.  „Tento člověk se silnými vazbami na ruský byznys dál fakticky řídí Zemanovy snahy o znovuzvolení, a to jen díky intervenci ruských peněz,” připomíná Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Před ruskými vlivovými operacemi v Česku opakovaně a důrazně varuje BIS. Také vládní Audit národní bezpečnosti označuje za vysoce urgentní hrozbu snahy o ovlivňování ústavních činitelů cizí mocí - tedy primárně Ruskem.

A ostatní kandidáti na prezidenta?

Své sponzory v termínu a dle zákonem stanovených povinností zveřejnili: Jiří Drahoš, Michal Horáček, Jiří Hynek, Mirek Topolánek, Petr Hannig a Vratislav Kulhánek, všichni uvádí přehled finanční i nefinanční podpory. U bývalého premiéra Mirka Topolánka by šlo vytknout jen to, že neuvádí konkrétní jména v položce “dobrovolníci”, která vyšla na 374 000 korun. Přehled svých dárců naopak v termínu nezveřejnili Marek Hilšer a Pavel Fisher. Oba kandidáti ovšem dlouhodobě využívají transparentní účet. Lékař Marek Hilšer navíc v průběhu celé kampaně zveřejňoval přehled svých nefinančních plnění na svém oficiálním webu. Bývalý diplomat Pavel Fisher k dnešní půlnoci publikoval seznam nefinančních darů v hodnotě téměř 2 mil. Kč, neuvádí k nim ovšem, kdo je poskytl, a seznam dárců neuvádí vůbec. I Pavel Fisher uvádí dobrovolníky jako souhrnnou položku, ne jmenovitě.

Je ale třeba zdůraznit, že kandidáti se celkově o transparentnost snaží, i když některé přešlapy jejich volební týmy přece jen dělají. Markantní rozdíl je právě u Miloše Zemana, který naopak od začátku systematicky skrývá, co může, a zneužívá ke kampani svou prezidentskou pozici. Více o jednotlivých kampaních najdete na webu Rekonstrukce hradu

Tereza Krištofová

mluvčí Rekonstrukce státu

tel.: +420 728 244 139

tereza.kristofova@frankbold.org

 

 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů