EN

Rekonstrukce státu jedná s parlamentními stranami o transparentním vládnutí

Praha, 16.11.2017 - Zástupci platformy prosazující protikorupční zákony a transparentnost se setkávají se zástupci nově zvolených parlamentních stran. Jednají s nimi o podpoře zákonů pro transparentnost a také zásadách, které by neměly být překročeny, aby nebyla ohrožena dělba moci a demokratické a ústavní principy v Česku.

I když stále není zřejmé, jakou podobu bude mít nová vláda a zda a kdy dostane důvěru Poslanecké sněmovny, zástupci platformy Rekonstrukce státu oslovili s žádostí o schůzku zástupce všech parlamentních stran a začali se scházet s prvními z nich. Jednají s nimi o možné podpoře návrhů vedoucích k větší otevřenosti a transparentnosti veřejné správy, které chce platforma neziskových organizací, odborníků i aktivních občanů prosazovat i v tomto volebním období.

V minulém týdnu již proběhlo jednání s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. Ten během něj potvrdil, že jeho strana v tomto volebním období podpoří například rozšíření auditu NKÚ na státní firmy nebo větší transparentnost u firem, které čerpají prostředky z veřejných rozpočtů. Proběhlo již také jednání se zástupci TOP 09 a první neformální schůzka se zástupci Pirátské strany.

Na tento týden je naplánovaná schůzka se zástupci hnutí ANO, jehož předseda A. Babiš byl jako vítěz voleb pověřený sestavením vlády. Na nabídku setkání již kladně odpověděli i zástupci STAN a s ohledem na dosavadní komunikaci je v brzké době očekáváno také setkání se zástupci ČSSD a ODS.

Na jednání s hnutím ANO se zástupci Rekonstrukce státu kromě témat, které budou prosazovat v tomto volebním období, chystají uvést základní principy odpovědného vládnutí. Odborníci a členové organizací sdružených v této platformě již identifikovali body, které by odpovědná demokratická vláda v České republice měla ctít, přičemž v plánu je otevření diskuse na toto téma s dalšími experty i politiky. Finální dokument zástupci platformy předloží všem parlamentním stranám s tím, aby se k těmto principům veřejně přihlásily a v praxi tyto principy naplňovaly.

"Jde o obecný souhrn základních parametrů, které by neměla překročit žádná odpovědná demokratická vláda, která zde v nejbližší době vznikne. Klíčové je zejména respektování dělby moci ve státě, proto nechybí například důsledné dodržování nezávislé pozice soudů či státního zastupitelství," vysvětluje Josef Karlický z Rekonstrukce státu.

Platforma Rekonstrukce státu představí nový projekt, témata, kterým se bude věnovat i nový způsob své práce na slavnostním večeru Rekonstrukce státu, který se uskuteční příští čtvrtek 23. listopadu v pražské galerii DOX.

Více informací

Václav Zeman
tel.:
734 202 656
mail: vaclav.zeman@frankbold.org

 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů