EN

Dvě možná porušení pravidel kampaně: Ivo Valenta dal 6 milionů korun ODS, neoznačené noviny propagují SPD

Praha, 10.10.2017 - Organizace Frank Bold podala v rámci projektu Fér volby dva podněty úřadu, který monitoruje dodržování pravidel předvolební kampaně.

„Při sledování příjmů stran a hnutí na letošní volební kampaň jsme narazili na dvojí dar senátora Ivo Valenty Občanské demokratické straně. Jednou jí daroval tři miliony korun sám, podruhé skrze jím prokazatelně financovanou Stranu soukromníků České republiky. Podle nás jde o jednoznačné porušení zákona o sdružování v politických stranách a v něm uvedených pravidel pro poskytování darů stranám. Proto jsme se v tomto případě rozhodli podat podnět úřadu,“ uvádí právník Frank Bold Petr Bouda.

Nová pravidla pro financování stran přitom mají přispět k tomu, aby si jedna osoba už nemohla prostřednictvím jedné strany kupovat nadstandardní politický vliv, respektive, aby pro přijímání darů od jednotlivců byla pro všechny strany rovná pravidla,” vysvětluje ekonom Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab, který se na projektu Fér volby podílí. Nový zákon, který určuje pravidla pro financování stran a kampaní, totiž omezuje dar od jedné osoby straně na částku 3 miliony korun v jednom kalendářním roce.

„V případě, kdy je Strana soukromníků České republiky z více než devadesáti procent financována z peněz od senátora Iva Valenty, jak dokládá její výroční zpráva o financování, není možné brát to tak, že tato strana a senátor Valenta jsou dvě různé osoby, která by každá měla vlastní limit,“ dodává Jiří Skuhrovec, jeden z garantů platformy Rekonstrukce státu, která projekt Fér volby iniciovala. (Podrobněji o darech pro Stranu soukromníků zde: http://www.politickefinance.cz/sscr/143/dary/all/. ) Frank Bold, jedna z členských organizací platformy, proto nyní podala podnět Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí k prošetření celé věci.

Druhý podnět vychází ze situace, která se stala na Praze 10. Anonymní tiskovina s názvem Na vlastní oči vyzývá k podpoře Strany přímé demokracie Tomia Okamury (https://fervolby.cz/report_detail/token/ea4fd0ec-09a8-48cd-b405-4f3fac10b1cc). „Jelikož tiskovina není řádně označená a není z ní zřejmé, zda se vydavatel registroval u Úřadu pro dohled nad financováním stran jako třetí osoba, ani nejde o registrovaný periodický tisk dle tiskového zákona, domníváme se, že se jedná o porušení volebního zákona a podáváme pro to podnět úřadu,“ uvádí Petr Bouda z Frank Bold. Vydavatelem novin je společnost Na vlastní oči, s.r.o., jejím jediným společníkem je Michal Klement. Jako předseda redakční rady je na webu novin uveden Pavel Neumann.

„Neomezené zásahy třetích osob do volebních kampaní byly v minulosti jedním z nejcitelnějších neférových postupů – třeba hanlivý inzerát namířený na K. Schwarzenberga v den druhého kola prezidentských voleb. Nový zákon by měl takovéto ovlivňování voleb výrazně ztížit a v případě nedodržení uvedených pravidel autory takových zásahů co nejdříve sankcionovat,“ dodává Bouda.

Projekt Fér volby byl spuštěn na začátku září tohoto roku. Jeho cílem je zapojit veřejnost do správného nastavení nových pravidel pro kampaně. Ta byla přijata jako jedno z opatření navržených platformou Rekonstrukce státu před minulými volbami.

Občané mohou skrze webovou stránku fervolby.cz upozorňovat na sporné situace v kampani. Organizace, které projekt iniciují, je po vyhodnocení předávají ke zpracování Úřadu pro dohled nad financováním stran a  kampaní. Skrze portál organizace obdržely zatím celkem více než 60 podnětů od veřejnosti. Nejčastějším prohřeškem byla nedostatečně označená předvolební inzerce a nejčastěji se tak dělo právě u Strany přímé demokracie Tomia Okamury.  

Více informací poskytne:

Václav Zeman, Rekonstrukce státu
tel.: 734 202 656
mail: vaclav.zeman@frankbold.org

Další odkazy:

Rekonstrukce státu: Průvodce voliče - Jak o protikorupčních zákonech hlasovali kandidáti v každém ze 14 krajů?

noviny.rekonstrukcestatu.cz

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů