EN

Tři rozhovory o rekonstrukčních zákonech

Praha, 3.7.2017 - V posledních dnech vyšly tři zajímavé rozhovory se členy naší platformy, ve kterých se ohlíží za protikorupčními zákony v tomto volebním období.

Deník: Pavel Franc: Bez tlaku občanské společnosti by protikorupční zákony nebyly

Deník: Většina poslanců a senátorů před svým zvolením podepsala návrhy Rekonstrukce státu. Proč nakonec nebyly přijaty všechny?

Je třeba říci, že se jednalo o zákony, do kterých se politikům moc nechtělo a o nichž se vždy spíše mluvilo, než že by politici dělali kroky k jejich splnění. Přijetí většiny z nich je proto obrovským úspěchem občanské společnosti, která zákonodárce ke schválení některých z nich doslova dotlačila. Výsledný souhrn plnění a neplnění jejich slibů zveřejníme před volbami na našem webu a ve volebních novinách rozešleme do více než milionu schránek v republice. Myslíme si, že to pro voliče může být důležitá zpráva o kandidátech, i když jde jen o úzkou část toho, o čem rozhodovali.

Celý rozhovor najdete zde.

 

Lidové noviny: Martin Kameník: Ať není boj s korupcí sprosté slovo

Lidé mají dojem, že jsou lépe zabezpečeni, pocit ohrožení korupcí tím pádem klesá, říká v rozhovoru Martin Kameník z protikorupční organizace Oživení. Jeden z garantů projektu Rekonstrukce státu.

* LN Nemohou být lidé také unaveni neustálým opakováním tématu boje s korupcí? 

Určitě jsou unaveni politickými sliby, které nikdo neplní. Společnost je otrávena. Kdy tohle téma slyšeli poprvé? Akce čisté ruce proběhla v roce 1998, po nástupu ČSSD k moci. Je to skoro 20 let, co před každými volbami slýcháme to samé. A v mezinárodním srovnání jsme pořád zemí, v níž má korupce pevně zapuštěné kořeny. Pořád vyplouvají nové kauzy, které mají kořeny třeba před čtyřmi lety, ale dozvíme se o nich nyní. Je přirozené, že jsou lidé unaveni.

Celý rozhovor najdete zde.

 

E15.cz: Lukáš Kraus: Zaktivizovali jsme občany, a to je úspěch

E15: Co se podle vás ještě změnilo?

Pro nás je důležité, že jsme naučili poslance, že občanům neodpovídají jen před volbami, ale během celého volebního období. Museli si zvyknout na to, že jsou sledovaní a konfrontovaní se svými sliby celé čtyři roky.

Aktivní občané nám pomáhali oslovovat poslance. Kdyby se nepodařilo nic jiného, kdyby nebyl prosazený žádný zákon, už to má význam, že se Rekonstrukci státu podařilo zaktivizovat řadu občanů. Politici si zvykli, že dostávají víc e-mailů, že jim občané volají. To ještě před rokem 2013 nebylo zdaleka tak obvyklé.


Celý rozhovor najdete zde.
 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů