EN

Rekonstrukce státu na billboardech poděkuje senátorům. Poprvé podle nových pravidel kampaní

Praha, 2.5.2017 – Dnešním dnem začíná oficiální doba předvolební kampaně. Organizace Frank Bold, která je jednou z pěti garantských organizací platformy Rekonstrukce státu, se proto jako jeden z prvních subjektů registrovala u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Pro veřejné kampaně v předvolební době tak musí splnit řadu nových pravidel a zákonem stanovený limit 1,8 milionů korun. První reklama podle těchto pravidel, bude poděkování senátorům na zhruba desítce billboardů.

Rekonstrukce státu na billboardech poděkuje senátorům. Poprvé podle nových pravidel kampaní

"Nová pravidla pro letošní předvolební kampaň přináší řadu pozitivních změn, které mají přispět k větší transparentnosti a férovosti voleb. Vychází z jednoho z devíti zákonů, které naše platforma dlouhodobě prosazuje. Hrát podle nich proto považujeme za naprostou samozřejmost," vysvětluje Pavel Franc, ředitel organizace Frank Bold a jeden z garantů platformy Rekonstrukce státu

Platforma Rekonstrukce státu počítá s tím, že podobně jako před všemi předchozími volbami bude voliče informovat, jak politici plnili své sliby ohledně podpory vybraných devíti protikorupčních zákonů. (Průběžné výsledky hodnocení najdete zde: https://pimcore.rekonstrukcestatu.cz/cs/seznam-politiku/) Bude se tak dít například prostřednictvím předvolebních novin, plakátů v místech, kde byli politici zvoleni, a dalších prostředků.

I kampaně platformy Rekonstrukce státu podléhají novému zákonu, který platforma sama pomohla prosadit. Všechny materiály, kterými jako třetí strana budeme do kampaně zasahovat, budou řádně označené názvem naší organizace a registračním číslem. Výdaje na ně budou veřejnosti k dispozici na speciálním transparentním účtu, který jsme již pro tento účel zřídili," dodává Franc. Je pravděpodobné, že u zmíněného úřadu se budou registrovat ještě další členské organizace platformy.

Prvním materiálem, který Frank Bold pod hlavičkou Rekonstrukce státu v rámci přiděleného limitu připraví, budou děkovné billboardy pro vybrané senátory, kteří nejvíce přispěli k  vrácení plošné výjimky ze zveřejňování smluv pro státní a městské firmy. Děkovné billboardy se během května objeví v místech, kde mají své kanceláře.

"Chceme, aby se voliči dozvěděli, kteří politici se zasadili o zastavení demontáže registru smluv. Nechceme jen kritizovat za kroky proti transparentnosti, ale také ocenit, když se podaří věci posunout k lepšímu.” říká Josef Karlický, právník z Frank Bold.

Politické strany mají dle zákona pro náklady na předvolební kampaně limit 90 milionů korun. Náklady na ně se do něj budou počítat od 2. května 2017. V tento den bylo ve sbírce zákonů publikováno premiérem podepsané rozhodnutí prezidenta republiky o termínu voleb. Prezident Zeman je vyhlásil na 20. a 21. října 2017.

Kontakt pro média:

Václav Zeman
tel:
734 202 656
mail: vaclav.zeman@frankbold.org

Další informace:

Nová pravidla jdou proti nefér kampaním, ne proti občanům (V. Šimral, Právo, 13.4.2017)

Den D pro průhlednější kampaně se blíží (P.Franc, V. Šimral, iHNED.cz, 16.8.2016)

 

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů