EN

Voliči napříč stranami podporují protikorupční reformy více než politici. Vyplývá to z ankety s 6500 občany.

Praha, 11.10.2016 - Občané napříč politickým spektrem podporují protikorupční zákony na 85 procent. Vyplývá to z ankety na stránkách platformy Rekonstrukce státu, které se účastnilo více než 6 tisíc voličů.

Voliči napříč stranami podporují protikorupční reformy více než politici. Vyplývá to z ankety s 6500 občany.

To znamená, že voliči by ve skoro 9 z 10 případů hlasovali pro zákony, jako je zveřejňování smluv státu, rozšíření auditu NKÚ nebo nezávislá kontrola financování stran. U poslanců a senátorů ve skutečném hlasování vychází tato podpora pouze na 51 procent, zástupci voličů tedy zákony podpořily v průměru v polovině hlasování.

Z výsledků ankety tak vyplývá, že voliči podporují vybrané protikorupční zákony o dost více, než byla průměrná podpora zákonů při hlasování v poslanecké sněmovně či v Senátu.

Na několika místech se po skončení letošních voleb objevilo, že téma boje proti klientelismu, neprůhlednosti a korupci již není příliš aktuální. Výsledky on-line ankety Rekonstrukce státu to však příliš nepotvrzují. Odpovědi ukazují, že voliči tyto zákony podporují velmi silně.

Anketa není reprezentativní průzkum. Odpovídali ale příznivci všech politických stran a ze všech krajů a věkových skupin. Podpora protikorupčních zákonů byla podobně vysoká napříč všemi kraji České republiky, průměr se pohyboval mezi 82 procenty podporujících (Ĺiberecký kraj) a 88 procenty (Ústecký kraj).

U žádné politické strany nebyla podpora zákonům nižší než u politických stran samotných. Nejsilnější podporu měly zákony mezi sympatizanty Strany zelených (91 procent podpory), Strany přímé demokracie (90 procent) a hnutí ANO a Pirátů (88 procent podpory). Naopak nejnižší podporu uváděli lidé sympatizující s ODS (76 procent) a KSČM (79 procent).



Při vyplňování ankety lidé nejčastěji uváděli sympatie s TOP 09/STAN (21 procent respondentů), Pirátskou stranou (16 procent) a Stranou přímé demokracie (15 procent). Podpora zákonů byla rovnoměrná i u obou pohlaví, testu se však zúčastnili ze tří čtvrtin muži.

V anketě šířené po sociálních sítích odpovídali voliči na stránce rekonstrukcestatu.cz/kviz na 6 otázek vztahujících se k protikorupčním zákonům. Byly mezi nimi například tyto: "Nejvyšší kontrolní úřad nyní nemůže zkontrolovat státem vlastněné firmy jako Dopravní podnik Praha nebo ČEZ. Mělo by se to změnit?" "Mají být zveřejněny informace o tom, kdo financuje předvolební kampaně politických stran?". Svůj výsledek na konci ankety mohli porovnat s hlasováním nejaktivnějšího poslance či senátora strany, ke které se v dotazníku přihlásili. Následně měli respondenti kvízu možnost poslat danému politikovi výsledek, jakého v anketě dosáhli. Této možnosti využilo více než 400 voličů.

Platforma Rekonstrukce státu nyní oslovuje kandidáty, kteří postoupili do 2. kola senátních voleb a zjišťuje jejich podporu pro vybrané protikorupční zákony. K jejich podpoře se přihlásilo již 13 kandidátů. Jsou mezi nimi například Jiří Růžička, Václav Bělohradský, Ladislav Kos nebo Petr Orel. Aktuální přehled kandidátů, kteří uvedli, že budou v Senátu protikorupční zákony podporovat, najdete na stránce www.rekonstrukcestatu.cz/cs/senat-2016

Více informací:

Václav Zeman, Frank Bold
tel.: 734 202 656
mail: vaclav.zeman@frankbold.org

Další odkazy:

Hodnocení hlasování poslanců a senátorů o protikorupčních zákonech
www.rekonstrukcestatu.cz/volby

Tisková zpráva: Rekonstrukce státu ocenila poslance a senátory. Polovina z nich převážně plní své sliby
https://pimcore.rekonstrukcestatu.cz/cs/archiv-novinek/10430-rekonstrukce-statu-ocenila-poslance-a-senatory-polovina-z-nich-prevazne-dodrzuje-sve-sliby

P.Franc z Frank Bold o tom, proč hodnocení politiků vzniklo
https://www.facebook.com/RekonstrukceStatu/videos/1464212526929432/

O. Kužílek z Otevřené společnosti o tom, proč by data o hlasování politiků měla být veřejná
https://www.facebook.com/RekonstrukceStatu/videos/1472504536100231/

Pokud chcete dostávat pravidelná upozornění na nové videorozhovory a komentáře, nechte nám tu svůj email. Pošleme vám je jednou za měsíc v pravidelném newsletteru Minuta demokracie.

Pomozte prosadit zákony Rekonstrukce státu

Chci přispět na monitoring slibů